Att skörda sina örter själv!
Att plocka skörda o förbereda dina örter!
Man kan antingen använda sig av en sprittinktur som är gjord av okryddat brännvin eller en vodka. Alkoholen har en effekt på örterna så fort alkoholhalten är över 20 % men jag rekommenderar minst 25-40%.
När man använder en alkohol som bas så håller sig örtblandning i evighet men en spritbas och blir möjligen starkare med åren av aromen men en Glycerinebas brukar man räkna ca 3-4 års hållbarhet..Ett alternativ är även att använda vinäger.
Man kan antingen köpa färdiga växter, torkade blommor, blad och rötter eller bege sig ut i skog och natur och plocka själv.
Att ge sig ut i naturen med korg eller papperspåse är bara det en balsam för själen.
Vilka örter man tänker plocka kan vara bra att bestämma sig för innan och vad man har för syfte. Tex vallört, björk,rödklöver, tallskott mm
Torkade blåbär är tex väldigt dyrt på hälsokost men enormt roligt att själv plocka och torka och använda till egna energisnacks.
torka och förvara örterna på bästa sätt för att förvara dem så de behåller sina värdefulla aktiva ämnen går nästan att jämföra med att man tar in hö för hästarna.
Höet ligger ute och soltorkar vänds och sen balas och våra örtväxter torkar vi på tyg på loften eller på papper alternativt frukttork. En sådan kan man ofta köpa på stormarknad för bara ngn hundralapp och den brukar användas flitigt till morotsflingor, torkade bananskivor, apelsiner och så klart även vissa växter blad och blom.
När man torkar så skall man ta hänsyn till att temperaturen inte får överstiga 50 grader och att det skall torka sakta.
Kom ihåg för plockningen
PLOCKA PÅ EN SOLIG DAG!
Då är näringsämnena på topp
Ta med korg, sax, kniv, örtpåsar, och en bra örtflora om du inte redan vet vad du letar efter, gärna en filt och kaffetermos oxå.
Plocka minst 100 m fr väg med tanke på avgaser mm och inte på besprutade åkrar och marker, välj inte kalhyggen eller naturreservat.
Man använder pappers päsar istället för plast för i plast så svettas växterna och de börjar en mögel process.
Plocka friska och torra örter, inte ifrån regn
Plocka varsamt och inte allt från en plats utan lämna kvar till andra djur i naturen och för vidare frösättning.
Chansa aldrig på att det är rätt växt! Är du inte säker låt den stå kvar.
Gör en Plocklista
Fundera på vad du ska plocka och till vad, är det med tanke på eksem, reumatism, värk.
När du skall skörda beror på i vilken del av växten som de aktiva ämnena finns. Är det tex roten du vill ha så skall du skörda när de aktiva ämnena är som stört på våren och innan de har tömt sitt förråd för att ge växten kraft upp över jordytan med blad och blom. Eller när de har vissnat på hösten så den återigen lagrar sina ämnen.
Blommorna skördar du med fördel i början på blomsäsongen, Blad helst före blomningen för det är samma princip som med roten när det gäller vad den har kvar av sina ämnen. Och man vill ju få ut så mkt som möjligt av dessa ämnen.
Bär/frukt tar man när det har mognat.
Packa inte så att växter och bär mosas och utsätts för tryck, då svartnar exempelvis bladen ganska snabbt.
Torkning
Det är viktigt att torkprocessen blir så kort och snabb som möjligt. Vissa växter vill man lägga i lösnings färsk, Tex vallrotsblad lägger jag till fördel färsk i olja men om jag vill torka så häng antingen på tråd upp och ner eller lägg på ett utspänt lakan
Torka på lakan i dammfri miljö och i skydd från solen eftersom solen också bryter ner vissa verksamma ämnen och förändrar processen.
Tex har ni kanske hört att gulnat hö har högre del A och D vitamin än grönt.
Sprid ut dem varsamt ut dina växter för klumpar det till sig så möglar de lätt.
Använder du vanlig ugn så ha den på 40 grader (det får aldrig gå över 50) eller i en torkapparat.
Du kan egentligen torka vad du vill. Örter, leversnittar till hunden, skivat bogkött till snacks och din vandring. Bara fantasin som sätter stopp.
Luft och vind får gärna hjälpa till men undvik fukt.
Torkningen är klar när du lätt kan smula sönder dina växter. Finns seghetskänslan kvar eller om örten känns kall när du lägger den mot kinden så får de torka lite till. Hur lång tid beror på plats, luffuktighet och vätskemängden vid skörd. Tjocka växtdelar såsom stjälkar och rötter får du skära ner i småbitar för att se att de riktigt torkat.
Förvara örterna
Låt örterna vara så hel som möjligt vid förvaringen för att minska snittytorna där syret kommer åt Syret påverkar nedbrytningen av de verksamma ämnena. Så det är alltså bättre att förvara så stora rotdelar, blad som möjligt om du inte direkt tänker börja bereda dem.
Bästa förvaring är bruna väl rengjorda glasburkar Alternativ kan vara papplådor, dubbla papperspåsar (tex kompostpåsar) jutesäck kan sys lätt själv i mindre påsar. Skriv innehåll och datum på etikett.
Förvaring torkat kan vara ett år och två år beroende på hur det förvaras från solljus mm.Gamla örter kan du sen sprida ut i naturen igen.
Lämpligt kan vara att gå på ett års regeln så du samlar varje år och du lär dig hur mkt du kommer att behöva. Har de legat för länge så kan de hända att de verksamma ämnena har försvunnit ut.
Bruka och bereda örter
Använd ditt sunda förnuft - du skall vara säker på att det är rätt ört och rätt ändamål.
Är du osäker på om det är rätt ört så strunta i den det är bättre att än att överdosera och chansa.
Vad är skillnaden på tex te, infusion, dekokt, tinktur och pulver?
Örtte
Ett örtte består oftast av blad och blommor.
Ta 2 tsk torkad ört till 2,5 dl kokande vatten. Häll det kokande vattnet över örterna och låt vila i ca 5-10 minuter under lock så inte aromen dunstar av.
Sila och drick.
Om du har färska örter så dubblar du mängden.
Man kan ha i en klick honung men tänk på att barn under ett år inte skall ha honung.
Honungen ger ett sötma till teet.
En kur kan tex vara 3 koppar te under en period i max 14 dagar. Drick
Sakta på ditt te så det örterna hinner med ut i kroppen mellan varje klunk. Gör en vecka uppehåll och sen upprepa kuren 2 v till. En kur vara i 4 perioder. Vanligt är även att man växlar örter olika veckor.
Örtinfusion
Är ungefär samma som te men du har lite mildare (2 msk på 3 dl vatten)och låter det stå ca 15-20 minuter under lock använder det för baddningar eller inhalation.
Även här dubbel mängd om det är färska örter.
Örtdekokt
Är när du vill använda hårda växtdelar, tex rötter, frön, bark eller stjälkar från blommor.
Häll 2 tsk av växten i 4 dl kallt vatten som sen kokas upp under lock i 15-30 minuter. Därefter låter du det stå och dra i 10-15 minuter. Sila och använd.
Örtpulver (Tex nypon)
Att gör ett pulver av en växt för att använda som komplement till sin mat är helt perfekt. Titta bara på våra kryddor som vi använder.
Man kan ta en tsk av det varje dag år efter år. Man kan strö det på sin frukostfil. Krydda sin middag. Det är väldigt lite pyssel för att göra ett bra pulver.
Det är klart att man bara kan smula ner örten men det blir en större mängd på maten. Kanske 20 tsk för att få samma mängd som det malda pulvret för att få i dig samma näringskoncentration. Det är nog ganska förståeligt att en skopa nässelpulver är lättare att få i sig än en näve torkade blad.
När man tittar på hur det kommer sig om man skall ha pulver eller flytande form har att göra med att vätskor tas snabbare upp i kroppen. När du äter ett pulver tas det om hand som om det vore mat. Först bearbetas det i magen, sedan vidare till tunntarmen där näringen tas upp. Ev restämnen går vidare till tjocktarmen och sen vidare ut. Det blir ingen direkt verkan utan indirekt och uppbyggande. Flytande tas upp snabbare i blodet, det påverkar, stödjer och främjar snabbare vissa organ.
När du gör ett pulver så repar du loss bladen och eventulelt blommorna från stjälken. Mixa det torkade bladen lite i taget tills du får ett fint pulver. Använd mortel. Sen lägger du pulvret i en galsburk med lock. Återanvänd dina gamla kryddburkar. Ställ burken mörkt i skåpet. Vill du ha den framme så använd en mörk burk. Ljus bryter ner de aktiva ämnena. Har du ingen mörk burk sätt en bit tyg eller papper runt.
När man gör nyponpulver så är det ett kapitel för sig. Nypon måste torkas, kärnas ut eftersom det är kärnorna som gör att det kliar i halsen. Alla kärnor bort alltså. Därefter kan du mixa dem och du får nöja dig med att ha små bitar. För nypon kräver annars en speciell kvarn.
Vill du göra egna näringspulver så kommer några tips här!
BRÄNNNÄSSLA - Bra näring, en mängd vitaminer, mineraler och spårämnen.
(plocka de små späda nässlorna)
Brännnässlefrön - innehåller fytohormoner som liknar östrogen.
Nypon - bra näring och höga halter av c-vitamin och järn
Matsmältning
Fänkål- matsmältningsstimulerande på grund av eteriska oljor
Maskroksblad matsmältningsstimulerande på grund av bitterämnen.
Rölleka - matsmältningsstimulerande på grund av bitterämnen.
Vad är bitterämnen? Bitterämnen finns i alla örter som smakar bittert. Bitarm an i en bitterört så märker man att saliven rinner till. Bitterörterna stimulerar körtelsekretionen i munhålan, magen, levern och bukspottkörten samt i tarmen.. Den stimulerar matsmältningen pga ökad körtelsekretion. Vilket i sin tur stimulerar hela matsmältningsprocessen, och underlättar tarmens arbete, minskar risken för kolik hos hästar) och kan på så vis även öka känslan för aptit.
C-vitamin (istället för C-vitaminbrus)
Granskott C-vitamin
Harsyra C-vitamin
Kirskål C-vitamin och mineraler.
Vitaminer är livsnödvändiga och måste främst tillföras kroppen via maten och vad vi äter. Vitamin D är dock en vitamin som bildas i huden av solljus.
Vitaminer delas in i två grupper vattenlösliga och fettlösliga och
Skillnaden mellan dessa är att vattenlösliga kan inte lagras i vår kropp och måste tillföras löpande varje dag. Ev överskott går ut med urin. De fettlösliga kan till viss del lagras och kan vid ett överskott också skapa biverkningar.
Vattenlösliga B C & P
Felltlösliga A D E F & K
När man tittar på sin “plocklista” så är det bra att veta vad och vilka ämnen man vill åt och kolla vad örterna innehåller. Vad är det jag är ute efter?
Är det vitaminerna? Är det för matsmältning?
Är det andra näringsämnen och innehåll…
Vissa växter är rika på Slemämnen
Slemämnena kan variera från tunnt flytande till tjockt flytande. Det gemensamma är dock att de kan lägga sig som en extra slemhinna tex vid magkatarr och även stimulera tarmrörelser. De kan även verka laxerande. En av de mest kända allmänt är tex linfrö. Andra bra örter är tex tussilago, grobladsfamiljen, vallört, lin, aloe vera och alger.
Vissa växter har höga halter av Saponiner och om man tänker på ordet “såpa” är det lätare att förstå dess verkan. De tar alltså bort ytspänning och kan även skumma lite om man lägger i vatten. Dessa främjar till viss del näringsupptaget framför allt i tarmen. Genom saponiner så kan man alltså lättare transportera bort slem i kroppen då den löser upp tjockt segt slem och blandar sig. Indirekt så säger den även till det autonoma nervsystemet att öka slemproduktionen i de övre luftvägarna. Några saponinrika örter är tex såpnejlika, tussilago, groblad, linfrö, mangold, havre och rödbetor, även lakritsrot.
Motsatsen till slembildande ämnen är garvämnen.
För använde man garvämnen för tex behandling av läder mm. När man biter i en ört som dar innehåller garvämnen så slemhinnorna samman och man blir sträv o torr i munnen.
Det som är gemensamt för garvämnensrika örter är att de drar ihop och koagulerar proteiner i vävnaden, vilket i sig gör att det blidas ett skyddande skikt. De drar samman hud, slemhinnor och blödande blodkärl
Används tex vid vätskande sår, eksem genom att även stänga ute bakterier. Det ökar vävnadens motståndskraft kort sagt. Det kan även ge en lätt bedövande effekt eftersom nervändarna dras samman.
Örter Blodrot, daggkåpa, ek och torkade blåbär.
Vid ytor som är större än en handflata skall man vara försiktig då upptaget av garmämen kan bli för stort. Och då skada blodcirkulation, lever och njurar. Normalt tas inte garmämnena upp på oskadad hud.