Psykisk eller fysisk stress

Mer info om Hästens kropp (muskler och skelett finner du här 


Träna bort stressen! 

- MÅ BRA och ”väl fungerande häst” 

Hästen mår bra om den tillåts vara häst ... vi kan inte och bör inte förmänskliga den men det finns så mycket som vi kan applicera mellan just hästvärlden o människovärden som är lika och som OM man bara filosoferar lite helt plötsligt blir logiskt och man får sån där Aha-upplevelse 

Jag hamnar ju ofta i citat o ordspråk och lite som man känner sig själv SÅ känner man andra - så vi tittar lite på det .... 


Kroppsligt häst också människa är vi ju också ganska lika.

Vi har i stort sett samma antal skelettben och muskeluppbyggnad.

Vår hjärna är dock stor och välutvecklad medans hästens är liten - ibland behöver man tid för reflektion och lite ”wait for it” både själv men ofta för hästen - att polletten ska trilla ner så att säga och likaså har vi uttrycken ”Learning by doing” Hästen behöver göra om och repetera precis som oss. Gör vi fel så lär de sig fel, Om de inte förstår vad vi vill så blir de frustrerade och stressade. Vi glömmer ofta bort att ta en  sak i taget och att bryta ner sekvenserna till “en del i taget” för att vi är “direkt tänkande” vilket hästarna INTE är. 


Vanliga tecken på stress!

Det här är vanliga tecken hos oss och hästens tecken på stress hittar du i anslutning till varje punkt.


Långvarig stress har blivit en allt mer vanlig orsak till ohälsa och långa sjukskrivningar. Stress är visserligen en naturlig reaktion, det är kroppens sätt att mobilisera energi för att bekämpa eller fly från en fara, till exempel en attack från ett vilt djur, MEN det är menat som en tillfällig reaktion. I dagens trygga samhälle uppfattar vår hjärna andra saker som faror, till exempel mycket att göra på jobbet, tidsbrist, konflikter, brist på kontroll med mera. Kroppen reagerar på samma sätt som vid fysisk fara men den här typen av upplevda hot går sällan att lösa med kamp eller flykt, och vi har svårt att komma ur stressläget. 


Långvarig stress utan möjlighet till återhämtning gör många sjuka. 

Hur många känner det där ”Been there -Done that”? Ofta blir vi som varit sjukskriven för stress och utmattning det igen och igen. Är dags att bryta trenden kanske. ?


 När kroppen upplever ett hot gör den sig redo att fysiskt ta itu med det genom att omprioritera energin och funktionerna i kroppen. Stresshormoner som adrenalin, kortisol och noradrenalin utsöndras för att aktivera vissa delar av vår kropp och nedprioritera andra. Pågår det här under en längre tid kommer en rad stressymptom att visa sig. De kan ses som varningssignaler att vi måste åtgärda stressen i våra liv. Det bästa sättet att undvika utmattningssyndrom, stressrelaterade sjukdomar och långa sjukskrivningar är genom att läsa av vår kropps varningssignaler. De signalerna kan variera från person till person men här är några av de vanligaste fysiska och psykiska tecknen på stress.

Värk i muskler och leder. 

När man är stressad har man svårt för att slappna av och man spänner musklerna. Det kan orsaka smärta, darrningar och inflammationer i bland annat nacke, axlar, rygg och käkar.


Häst: mental spänning orsakar fysisk spänning och hästen går i en form som blir låst, lite redo och det blir inte samma flow genom kroppen. Bogar blir låsta, halsen fixerad, sämre fjädring i vinklingen på gångjärnen i lederna i hästens ben. Den kan inte ta emot svinget o kotledsinflammationer kommer som ett brev på posten. 

 

Huvudvärk och yrsel. 

Långvarigt spända muskler i den övre delen av kroppen kan leda till huvudvärk, tandgnissel och migrän. Även yrsel kan förekomma då hjärnan inte vet hur den ska tolka de ständigt spända musklernas signaler. 



Häst: biter ihop käkarna, torr mun, ingen fradga, låst käkled som i sin tur gör att hästen biter ihop över bettet, lägger huvudet på sned o blir låst i nacken - spänd halskotpelare, spänd mankam, låst bog, ingen ryggverksamhet, ont i länden osv En häst kan ha huvudvärk och brukar då utveckla “bullar” i pannan och dessa muskler i pannan påverkar öronen och nacken och hästen kan bli huvudskygg.



 


Problem med mage och matsmältning. 

Vid stress omprioriterar kroppen energin och en av de funktioner som sätts åt sidan är matsmältningen. Det här kan orsaka en rad problem, som till exempel magont, magkatarr, magsår, gaser, illamående, svullen buk, förstoppning, diarré och IBS (Irritable bowel syndrome). 


Häst: kolik och skitbarometern, hur många gånger skiter din häst i stallgången innan ridturen och under arbetspasset? En häst “tömmer sig” för att kunna springa fortare och dålig mage utvecklar dålig tarmfunktionen och i tarmen utvecklas B - vitamin, brist på b-vitaminer orsakar hudproblem järnbrist anemi och hästen tunnar ur, dålig energi och vi ger ner kraftfoder - det är som att ge ett barn en godispåse full av socker till middag. Ibland är det kanske inte alls något i fodret som är orsaker till koliken utan det är  helt enkelt hästens stress situation som måste åtgärdas för att undvika kolik. Få den att gå upp i hull mm. Det spelar liksom ingen roll hur mkt olja, tillskott du fodrar med om inte miljön är “stressfri”.

 

Nedsatt immunförsvar.

 En annan funktion som kroppen nedprioriterar vid stress är immunförsvaret. Det kan resultera i återkommande förkylningar, svårläkta sår och problem med infektioner. 

Häst: mindre ork och sämre upptagning av syre påverkar hosta, hudproblem mugg mm


 

Högt blodtryck. 

Ett vanligt symptom på stress är högt blodtryck som i sin tur är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom. Stress påverkar även blodfetterna så att risken för hjärt- och kärlsjukdom ökar ytterligare.

 

Hjärtklappning.

Stress kan göra att hjärtats verksamhet ökar utan att vi gör någon fysisk ansträngning. Det kan upplevas i form av extraslag, rytmrubbningar, bultande hjärta eller hjärtrusningar. 


Häst: svårt att koppla av kan visa sig genom krubbbitning, vävning, osv En häst som upplever oro och stress blir “tjurig” förr den inte kan koppla av och vila ut. Den har ingen ro i själen.

 

Sömnproblem. 

När kroppen är i stressläge prioriteras sömnen bort. Vi får svårt att somna, har sämre djupsömn och vaknar lätt. Något som i sin tur orsakar en konstant trötthet. 


Häst: En häst som lägger sig i hagen kan koppla av och känner sig trygg i den flocken och i den omgivningen. Kan du gå fram till din häst när den ligger ner eller reser den sig upp när du kommer?

 

Viktökning.

Vid stress höjs kolesterolvärdena och blodsockernivåerna vilket kan resultera i ökad fettlagring och viktuppgång. Det är också vanligt att man tröstar sig med mat och alkohol, vilket också påverkar vikt och hälsa. 


Häst: Hästar som kastar i sig maten, får ev foderstrupsförstoppning på grund av att den kastar i sig maten för fort, dvs inte tuggar /maler och det inte är nå problem på tänder eller att fodret inte svällt klart. Hästar som är van fri tillgång på hö, kanske har fler ät stationer och går på lösdrift samt är i bra flock har inte dessa problem med stressmage eller att de måste skynda sig äta innan någon i högre rang kommer. En häst som har bra hull trots fri tillgång på mat upplever kanske inte alls stress medans en som magrar ur trots fri tillgång har någon form av stress då gäller det att leta fram orsaken smärta - själen - flocken eller vad det nu må vara.


 

Hudproblem, naglar och hår. 

Vid stress ändras kroppen hormonbalans, bland annat gör den ökade mängden kortisol att hudens körtlar producerar mer fett vilket orsakar finnar och akne. Andra vanliga hudproblem vid stress är utslag, klåda, eksem och herpesutbrott.

 

Stress kan påverka kroppens näringsupptag och leda till brist på vitaminer och mineraler. Det kan märkas i form av håravfall och sköra naglar.


Häst: Här reagerar iallafall jag med alla dessa symptom hos hästarna så som fång, eksem mugg som ofta kommer inifrån. Dålig hovkvalite mm. Dålig tillväxt på man och svans. Visst kan det till viss del vara ärftliga anlag men påverkan finns också av stress.


Överkänslighet mot ljud och ljus. 

För att bättre kunna uppmärksamma faror vidgar stressen våra pupiller och skärper hörseln. I vardagen gör det här oss överkänsliga och kan få oss att dra oss undan.


HästHästar reagerar ofta för ljud och vad de ser med flyktbeteenden, de är oxå så kallade överkänslig. Ofta är de antingen känslig för  Ljud- syn- eller  känsel dvs rädd om någon del av kroppen. Inte ofta som de reagerar för allt utan en sak är värre än de andra.

 

Fortplantning 

Den är INTE viktig när vår hjärna upplever att vi är i fara och därför skickar kroppen ut hormoner som dämpar vår förmåga att ha sex. Det resulterar oftast i minskad sexlust och ibland även impotens. Den ökade halten av stresshormonet kortisol kan även orsaka menstruationsrubbningar hos kvinnor.


Häst: Mer motion och mindre hingstbeteende, svårighet med att få ston i brunst, kastade föl, hingstar som tävlar har ofta sämre spermakvalitet och går inte i avel samtidigt som de har en tävlingskarriär.

 

Kognitiva problem och psykiska problem  

Det ständiga påslaget av stresshormoner påverkar vår hjärna och tillväxten av hjärnceller. Ett vanligt stressymptom är att minnet och koncentrationen försämras. Det blir svårt att läsa och följa med i samtal, vi glömmer ofta saker och vi har svårt att avsluta uppgifter eller att göra flera saker samtidigt. På samma sätt påverkas vårt humör av stress. Det är vanligt att personer under långvarig stress blir nedstämda, lättirriterade, oroliga, har svårt att uppleva glädje och tillfredställelse, Man känner hopplöshet och brist på motivation. Även panikångestattacker är vanliga.


Toleransträning

HUR HANTERAR VI PANIKATTACKER? Jo genom toleransträning, också det är ganska lika för oss som för häst ? 


Vi använder oss av att prova på i små doser ☺️ avancera och retirera tills vi blir så van att vi inte längre bryr oss, det som sker jagar inte längre upp oss 

  • Avancera o retirera 
  • Rytm o takt 
  • 3 klang (alla goda ting är tre) 


Ordspråk igen och för allt!

Det är ingen nyhet att hur man ser på saker och ting är olika. Vad en sak betyder för mig kan ha en helt annan innebörd för dig. Alla mynt har två sidor så att säga. 


OM VI TITTAR PÅ ordet ”FEAR” ur både mänskligt och hästens perspektiv.


“FEAR” kan vara på två sätt!

Fear everything and run ELLER Face everything and rise!


Vi människor är lika och det är här vi antingen har ångest eller utvecklas 


Ett exempel är ju att 

  • det vi tror blir jobbigt undviker vi
  • en konflikt undviker vi

Vissa går från en dålig relation raka vägen till nästa - flyr till ny partner, söker nytt jobb, säljer och byter häst ... osv men det blir aldrig bättre om vi inte utvecklar oss.


Istället för att konfrontera och jobba på det som behöver förändras så undviker vi det gärna.Det är jobbigt att ens inse problemet och att jobba på det. Vi är ofta bekväm av oss och det är hästen också. Om någon påtalar för oss problemet så blir vi ofta även utåt agerande och sura. Japp, jag får ovänner ibland för att de inte själva ser problemet som kanske jag ser. En dag är de kanske redo och behöver hjälpen och då finns jag där!


Men det är NYTTIGT att ibland ha det lite obekvämt så att säga - det är om det blir ihållande det skapar problem lika för oss som för hästen och vi hamnar i den röda zonen. För länge i den röda zonen skapar skador för oss och för hästarna.


Här har du lite om varför jag tjatar om min clinic och “röda lyktan stopp”. 

Vi måste må bra och hästen måste få må bra! Det är här jag kan vara ett bollplank, en coach eller en tränare. Jag har liksom varit där och träffat många hästar som också varit där! 

Välkommen till den gröna zonen!



© Copyright WorkWellHorses